FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden

Black Friday wordt gezien als het startmoment van de kerstaankopen. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen de (online) winkels bezoeken, geven zij daarom veel verschillende aanbiedingen. Denk bijvoorbeeld aan flinke kortingsacties, soms tot wel 80%!

Black Friday wordt ieder jaar gevierd op de dag ná Thanksgiving. Thanksgiving wordt gevierd op de vierde donderdag van november. Dit betekent dan ook dat Black Friday de dag erna plaatsvindt. Op de vierde vrijdag van november dus! Dit jaar valt Black Friday op 27 november 2020.

Black Friday valt in 2020 op 27 November. Black Friday gaat dus maar om één dag. In de loop der jaren is Black Friday echter uitgegroeid tot méér dan dat. Nu zien we dat winkels vaak veel eerder starten met Black Friday deals. Vaak zie je de eerste deals al verschijnen in de week vóór Black Friday (Black Friday Week).

Black Friday duurt officieel maar één dag. In de praktijk zien we echter dat veel (online) winkels hun Black Friday deals langer aanbieden. Er wordt daarom ook wel gesproken van een Black Friday Week of een Black Friday Weekend. De Black Friday Week begint meestal op de maandag vóór Black Friday. Deze week eindigt vervolgens op de maandag na Black Friday. Dit wordt ook wel Cyber Monday genoemd. Bij een Black Friday Weekend loopt de actieperiode vaak van Black Friday (vrijdag) tot Cyber Monday (maandag).

Letterlijk vertaalt betekent Black Friday ‘Zwarte Vrijdag’. Oorspronkelijk komt deze naam uit de Amerikaanse stad Philadelphia. In de jaren ’50 werd deze term daar voor het eerst gebruikt. Grappig genoeg had het toen niets te maken met winkels die hoge kortingen aanbieden. De term Black Friday werd toen namelijk gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte die er was op de dag na Thanksgiving.

Pas in de jaren ‘80 kreeg de term Black Friday een andere betekenis. Rond 1981 draaiden de winkeliers in het hele jaar veel verlies. Pas op de dag na Thanksgiving begonnen de winkeliers winst te maken. Waarom nu de naam Black Friday? Dit komt door de manier waarop winst en verlies wordt bijgehouden in de boekhouding. In de VS is het bij de boekhouding normaal om verliezen in rode inkt op te schrijven en winsten in het zwart. Vandaar de naam Black Friday.

Black Friday is begonnen in de Verenigde Staten. Zie ‘Wat betekent Black Friday?’ voor meer informatie over de betekenis en het ontstaan van Black Friday.

Black Friday is een dag waarop veel merken en winkels enorm scherpe deals aanbieden. De manier waarop ze dit doen, verschilt dan ook per deal. Zo is het mogelijk dat een winkel een bepaald percentage korting geeft (tot wel 80%!), bijvoorbeeld door een kortingscode. De Black Friday deals werken dan ook precies hetzelfde als ieder andere aanbieding of kortingsactie.

Black Friday is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Inmiddels doen bijna alle winkels eraan mee. Denk bijvoorbeeld aan de grote en bekende namen, zoals Bol.com, MediaMarkt en Coolblue. Maar niet alleen de grote namen doen mee. Ook veel kleinere of lokale ondernemers hebben Black Friday inmiddels ontdekt. De verwachting is dan ook dat vrijwel alle winkels meedoen aan Black Friday 2020!

De beste Black Friday deals voor jou vind je natuurlijk op topblackfridaydeals.nl! Er zijn dit jaar veel goede Black Friday deals, bijvoorbeeld op elektronica, smartphones, camera’s en gaming.

Klik hier voor het overzicht van de Black Friday deals die je écht niet mag missen.

Black Friday staat bekend om zijn hoge kortingen. Schrik niet, de kortingen tijdens Black Friday kunnen wel oplopen tot 80%! Ook zijn er verschillende merken en winkels die andere Black Friday deals aanbieden, zoals dagdeals, extra cadeau’s of cashbacks. Mis Black Friday dus niet!

Veel mensen vragen zich af of de kortingen met Black Friday écht zijn. En dat is niet zo gek ook als je kijkt naar de kortingspercentages en deals die sommige winkels aanbieden. Over het antwoord kunnen we echter duidelijk zijn. De kortingen met Black Friday zijn écht, zo blijkt uit verschillende marktonderzoeken.

 

Het kan echter wél voorkomen dat u eerder in het jaar prijzen tegenkomt die in de buurt komen van een Black Friday deal. Dit komt simpelweg doordat er ook op andere momenten in het jaar diverse kortingsacties worden aangeboden. Het mooie aan Black Friday is echter dat vrijwel álle merken en winkels eraan meedoen. Hierdoor kun je op een vast moment profiteren van scherpe deals bij verschillende winkels!

Nee, ook fysieke winkels doen mee aan Black Friday. Je kunt dus óók in de meeste winkels profiteren van Black Friday deals.

TopBlackFridayDeals
Logo